Komu sa nelení, alebo, což takhle dát si špenát

Komu sa nelení, alebo, což takhle dát si špenát

Špenát je pre niekoho lahôdka, pre niekoho nočná mora. V peruánskej kuchyni sa pomerne často používa, peruánske jedlá so špenátom majú však pre nás netypické chute, ktoré ničím nepripomínajú náš slávny špenátový prívarok. V čom to je?

Špenát nie je hlavnou zložkou jedál

Jedlá, ktoré sú na prvý pohľad zelené ako Fínsko pri pohľade z lietadla, obsahujú síce špenát, ale ten sa používa najmä na dodanie farby. Špenát sa navyše používa v kombinácii s inými bylinkami, najmä s koriandrom alebo s bazalkou. Tieto bylinky chuť špenátu dotvoria do podoby, s ktorou sa v našich končinách ťažko stretneme. V peruánskej kuchyni nenájdeme jedlo, ktoré by obsahovalo listový špenát, špenát sa kupuje čerstvý a mixuje sa na pastu, ktorá sa potom pridáva do jedla.

Špenát je súčasťou mnohých tradičných peruánskych jedál, k najznámejších patria:

Seco de res

Jedlo typické najmä pre Limu, patrí k najviac obľúbeným peruánskym jedlám, servíruje sa najmä pri rozličných slávnostných príležitostiach, ako sú napríklad narodeniny. Existuje jedno príbuzné jedlo, seco de cabrito (dusené kozľacie), typické pre sever Peru, doňho sa však pridáva namiesto špenátu ají amarillo (žlté čili). Seco de res je dusené hovädzie mäso v omáčke, ktorá obsahuje špenát a koriander, servíruje sa najčastejšie s fazuľou a s ryžou.

špenát a hovädzie
Seco de res, dusené hovädzie s omáčkou so špenátom

Aguadito

Kto neznáša špenátovú polievku, tak pri aguadito má príležitosť prehodnotiť svoj postoj k zelenému jedlu. Táto chutná polievka, ktorá sa pripravuje buď s kuracím mäsom alebo aj z plodov mora, je plná zeleniny, ryže a chutného mäsa. Ako pravá peruánska polievka je veľmi hustá a pred konzumáciou sa pokvapká citrónovou šťavou, ktorá jej dodá jemnú kyslosť. A ešte jeden tajný tip od nášho peruánskeho kuchára, cancha (pražená peruánska kukurica) v polievke a máte dokonalé jedlo.

aguadito, špenát v polievke
Aguadito de pollo je síce zelená, ale aj veľmi chutná polievka, ktorá postaví na nohy aj mŕtveho.

Tallarín verde

Aj cestoviny majú v Peru zelenú. Vlastne môžu byť tiež zelené. Peruánska zelená omáčka na cestoviny obsahuje špenát a bazalku. Chutia vynikajúco len tak samotné alebo s volským okom či mäsom.

Guiso de trigo verde con pavita

Toto jedlo je skutočnou mňamkou. Dusené morčacie mäso v omáčke s uvarenou pšenicou, so zeleninou a so špenátom. Servíruje sa tradične s ryžou.

špenát a morka
Guiso de trigo verde y pavita, dusené morčacie s pšenicou a špenátom

Arroz con pollo

Jedlo z ryže na spôsob nášho rizota, je v ňom kuracie mäso, zelenina a zelenú farbu mu dodáva špenát a koriander.

Rate this post

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *