Najlepšie peruánske jedlá z hydiny

Najlepšie peruánske jedlá z hydiny

Hydinové mäso je veľmi obľúbené tak u nás, ako aj v Peru. Toto sa odráža v množstve úžasných jedál z hydiny, s ktorými sa môžeme stretnúť v peruánskej kuchyni. Najviac sa pripravuje kurča, potom sliepka, morka i kačka. A ktoré sú tie najobľúbenejšie a aj najchutnejšie?

Pollo a la brasa

Pečené kurča nie je pre nás žiadnou veľkou exotikou. Peruánske marinované kurča pečené v peci na drevo je však úplne iná liga. Ide o najviac konzumované jedlo v Peru, patrí k typickým peruánskym špecialitám. Celé kurča bez drobkov sa marinuje minimálne 6 hodín a potom sa pečie v peci na drevo. Mäso nasiakne marinádou, ktorej zloženie si starostlivo strážia jednotliví kuchári, zvykne obsahovať pivo, cesnak a rozličné koreniny. Takto upečené kurča má zlatistú chrumkavú kožu, šťavnaté mäso, ktoré chutí po marináde a je cítiť jemnú príchuť dymu z pece. Pollo a la brasa sa servíruje s hranolkami, s rozličnými omáčkami, najčastejšie s omáčkou z čili papričiek, ale hodia sa k nemu aj rozličné majonézy alebo kečup. Nesmie chýbať šalát. V súčasnosti sme jediní nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch, kto ponúkame túto peruánsku špecialitu.

Peruánske marinované kurča
Pollo a la brasa. Jeho chuť vás zaručene dostane

Pollo frito

Ďalšou špecialitou z kuraciny je pollo frito. Toto jedlo vzniklo v Lime na základe iného typického peruánskeho jedla, a to je picante de cuy, smažené morské prasiatko namáčané v omáčke z ají panca. V Lime ľudia dlho odmietali konzumovať morské prasiatka, pretože im pripomínali obrovské potkany, ktoré sú typické pre veľké mestá, v ktorých je vždy dostatok odpadkov a hnusilo sa im jesť jedlo, ktoré pripomína tieto obrovské krysy. Keďže však ide o chutné jedlo, nahradili morča kuraťom a vzniklo pollo frito na spôsob morčiatka.

Pollo frito peruano. Určite nevyzerá ako potkan

Caldo de gallina

Peruánska slepačia polievka je veľmi tradičným zimným jedlom. Peruánci milujú polievky, dokonca nájdete v Peru množstvo jedální, kde podávajú iba slepačiu polievku. Peruánska slepačia polievka je veľmi hustá, obsahuje množstvo cestovín, kuracieho mäsa, zemiakov, celých varených vajec a na rozdiel od našej slepačej polievky vývar nie je priehľadný, ale zakalený. Je to spôsobené rozšľahaným vaječným žĺtkom, ktoré dodá polievke jej krémovosť. Čerešničkou na torte je šťava z citróna, ktorou sa pokvapká polievka tesne pred konzumáciou. Dodá jej príjemnú kyslastú príchuť, ktorú si určite zamilujete.

slepačia polievka
Caldo de gallina. Typická peruánska polievka.

Pepián de pavo

Svojím spôsobom ide o rizoto s morčacím mäsom. Morka je v peruánskej kuchyni veľmi obľúbená, aj keď sa často nahrádza kuracinou, ktorá je lacnejšia. Pripravuje sa z ryže, ktorá sa namáča a pripraví sa základ z cesnaku, cibule a ají panca, do ktorého sa pridá ryža a dolieva sa vývarom, ktorý sa získava z druhého hrnca, v ktorom sa už varí mäso. Na rozdiel od skutočného rizota sa pepián neservíruje al dente, ryža musí byť mäkká, jedlo má mierne kašovitú konzistenciu a je to veľká dobrota.

Pepián de pavo, v tomto prípade lacnejšia verzia s kuraťom

Ceviche de pato

Kačka má v peruánskej kuchyni tiež svoje miesto, a to nie zanedbateľné. Najviac sa konzumuje mimo hlavného mesta. Ak ochutnáte ceviche de pato, zaručene vylížete tanier. Ide o dusenú kačacinu, ktorá sa dusí s prísadami, ktoré idú do cevicheají amarillo, koriander, cibuľa a citrónová šťava. Vznikne úžasné šťavnaté mäsko v omáčke, ktorá má príchuť kačacej masti, sviežosť citrónu, vôňu koriandra a fantastickú chuť žltého čili. Jedlo nie je pikantné. Na vyváženie silnej chuti jedla sa servíruje s lahodným fazuľovým prívarkom, ktorý sa v Peru pripravuje len z fazule, neobsahuje mlieko a, samozrejme, s ryžou, v niektorých oblastiach, ako je napríklad Chimbote, to môže byť aj tapiok.

Ceviche de pato
5 (100%) 1 vote