Carapulcra: sušené zemiaky a čokoláda na jednom tanieri

Carapulcra: sušené zemiaky a čokoláda na jednom tanieri

Aká je vlastne peruánska kuchyňa? Okrem toho, že je mimoriadne rôznorodá, obsahuje aj suroviny, ktoré tu v Európe vôbec nepoznáme. A nebojí sa pomiešať rôzne chute do jedného lahodného exotického mixu. K najzaujímavejším a zároveň aj najchutnejším jedlám z peruánskej kuchyne patrí carapulcra, dusené mäso s čili paprikami, so sušenými zemiakmi a kúskom čokolády.

Čo na toto jedlo hovorí náš kuchár?

Beker ho ako dieťa nenávidel. Podľa neho neexistovalo hnusnejšie jedlo ako carapulcra. Dôvod bol nám všetkým známy: školské jedálne, kde ho dokázali uvariť najhnusnejšie ako sa len dalo. Až keď sa pustil do štúdia peruánskej kuchyne, naučil sa pripravovať carapulcru ako sa sluší a patrí. Dnes je jedným z jeho najobľúbenejších jedál a varí ho veľmi rád.

carapulcra
Carapulcra s ryžou a s cestovinami s bylinkovou omáčkou

Suroviny

Carapulcra je mäso dusené s rôznymi prísadami, najčastejšie je to prerastené bravčové, ktoré sa dáva v menšom množstve pre chuť a kuracina. Omáčku tvorí klasický omáčkový základ, najmä cibuľa, cesnak, čili pasta a čerešnička na torte, sušené zemiaky, ktoré sa dopredu namáčajú a varia. Celé sa to dochutí červeným vínom, malým kúskom čokolády a pridajú sa nadrobno nasekané arašídy. Podáva sa najčastejšie s ryžou, alebo aj s cestovinou. Carapulcra je jedlo s jemnou chuťou, nie je pikantné ani sladké, ale dokonale vyvážené.

carapulcra
Carapulcra

Sušené zemiaky?

Sušené zemiaky sú typickým peruánskym produktom. Keďže sú základnou potravinou horských a vysokohorských oblastí, už pred tisícročiami vznikla potreba zakonzervovať zemiaky, aby vydržali do najbližšej úrody. Vo veľkých nadmorských výškach s dostatkom slnka a s mrazivým horským vzduchom bolo sušenie na slnku logickým postupom. Ako je však možné, že zemiaky na vzduchu nezoxidujú? Sušia sa až po uvarení. Zachovávajú si tak svoju zlatistú farbu. Pred použitím sa musia namáčať rovnako ako strukoviny. Uvarené sušené zemiaky sa nerozpadajú a sú tuhšie ako surový uvarený zemiak. Sú však o to chutnejšie.

sušené zemiaky
Papa seca: sušené zemiaky

Stojí za to carapulcru ochutnať?

Určite! Carapulcra je jedlo, po ktorom si oblížete všetky prsty.

carapulcra
Carapulcra
Rate this post