Slepačia polievka pre dušu i pre telo alebo Caldo de Gallina

Slepačia polievka pre dušu i pre telo alebo Caldo de Gallina

Rate this post

Niečo také bežné a obyčajné, ako je slepačia polievka vyzdvihli Peruánci na vyššiu úroveň (a nielen pre nadmorské výšky bežné v Peru). Slepačia polievka sa stala jednou z najemblematickejších peruánskych polievok.

Top peruánska polievka

Slepačia polievka je veľmi bežná v mnohých svetových kuchyniach, dokonca aj v tej slovenskej. Peruánci prispôsobili slepačiu polievku svojmu spôsobu života a miestnym surovinám. Caldo de gallina sa spomína v textoch už v 19. storočí. V priebehu 20. storočia sa začala servírovať predovšetkým na trhoviskách, kde si ju kupovali pracujúci ľudia, aby sa posilnili pred ťažkým dňom v práci. V 80-tych rokoch začínajú vznikať prvé špecializované podniky, kde sa servíruje iba caldo de gallina, a to 24 hodín denne. Takto sa z lacnej, výdatnej a dostupnej raňajkovej polievky stalo takmer kultové jedlo.

Caldo de gallina
Caldo de gallina

Viac ako len vývar

Peruánske caldo de gallina je silný vývar zo sliepky, varí sa z celej rozštvrtenej sliepky, nielen z kostí a krkov, ako je to pri kuracom vývare. Vďaka tomu má tento vývar intenzívnu chuť a je, rovnako ako u nás, domácim receptom na nachladnutie. Na rozdiel od bežných slepačích polievok, v Peru sa do nej pridáva zázvor a žltý zemiak, ktorý sa úplne rozvarí a dodá polievke hustotu. V niektorých oblastiach Peru sa do vývaru našľahá vaječný žĺtok, polievka tým získa krémovitú konzistenciu. Caldo de gallina sa servíruje vo veľkých polievkových misách s dlhými rezancami, so štvrťkou sliepky, s celým uvareným vajíčkom, posype sa nakrájanou zelenou mladou cibuľkou a namiesto krutónov sa pridá za hrsť canche, peruánskej smaženej kukurice. Caldo sa, rovnako ako veľa iných peruánskych polievok, pokvapká šťavou s limetky a až potom sa konzumuje. A poriadne horúce.

Peruánska slepačia polievka

Slepačia polievka, ktorú jedia s celým príborom

Ako všetci vieme, jesť dlhé slíže lyžicou je takmer nemožná misia. Peruánska slepačia polievka sa však jedáva s kompletným príborom. Lyžicou sa naberá vývar, potom sa vyjedajú vidličkou rezance a aby ste nemuseli loviť kusisko mäsa z polievky a jesť rukami, máte tu predsa aj nožík. Pravdou je, že máme len dve ruky, ale s troškou cviku sa  jednotlivé kusy príboru dajú šikovne kombinovať.

Pre Peruáncov je caldo de gallina takým dôležitým jedlom, že k nám chodia na slepačí vývar až z Viedne, pretože im naše caldo de gallina pripomína to, ktoré jedávali bežne z Peru. Pozývame preto aj vás ochutnať fantastickú peruánsku slepačiu polievku.