Peruánsky street food hýri chuťami od výmyslu sveta a jedno z jeho najsladších a najchutnejších jedál sú picarones. Čo to je a aký je pôvod tohto jedla? Dočítate sa v nasledujúcich riadkoch.
Upozornenie!
Nasledujúci obsah nie je vhodný pre osoby držiace dietu (ak s ňou nechcú seknúť), malé deti bez dozoru rodičov, cukrovkárov, a zanietených odporcov konzumácie sladkostí.
Chute Starej Európy v Amerike
Prakticky v každej európskej národnej kuchyni nájdeme nejaké smažené pampúchy, šišky, fánky, dolky, buñuelos a podobne. Práve buñuelos sú sladkosti, ktoré spôsobili, že v Peru nájdete na uliciach pouličných predavačov smažiť a predávať svoje úžasné voňavé picarones. Prví, ktorí začali na Pyrenejskom polostrove vysmážať sladké cesto boli Moriskovia, moslimovia pokrstení na kresťanov. Tieto šišky sa stali na polostrove mimoriadne populárnymi, takže sa rýchlo rozšírili aj do Nového sveta spolu so španielskymi dobyvateľmi. A nesmieme zabúdať, že v moslimských krajinách, ku ktorým do 15. storočia patrila aj časť Pyrenejského polostrova, je viacero receptov na sladkosti, ktoré sa máčajú alebo rovno zalievajú sladkým cukrovým sirupom (napríklad baklava). Conquistadori si v Amerike prispôsobili svoj recept miestnym surovinám a po nejakom čase sa v jednotlivých častiach španielskych kolónií v zámorí začali formovať rozličné receptúry na túto dobrotu. V Peru sa čoskoro vyvynuli v to, čo dnes poznáme ako picarones. Stačilo pridať do cesta tekvicu a sladké zemiaky (obe s oranžovou dužinou), do sirupu chancacu (lisovaný trstinový cukor, v iných krajinách Latinskej Ameriky sa nazýva panela), miestne ovocie, koreniny a niekomu napadlo pridať aj figové listy.
Picarones sú najmä pouličným jedlom
Picarones nájdeme najčastejšie u pouličných predavačov, zvyknú sa konzumovať aj pri niektorých slávnostných príležitostiach, napríklad pri sviatkoch patróna Limy, Nuestro Señor de los Milagros a na Vianoce. Cesto sa tvaruje do tvaru donutov s pomocou dlhej tenkej drevenej paličky, na ktorú sa hotové šišky napichujú a okamžite servírujú. Nakoniec sa polejú fantastickým voňavým sirupom nazývaným miel de chancaca.
Lepšie ako donut
Mnoho ľudí, ktorí mali možnosť picarones ochutnať tvrdí, že sú neporovnateľnejšie lepšie ako donuty. Cesto na picarones nezvykne sať tuk a sirup chancaca má neobyčajne sviežu chuť vďaka ovociu, s ktorým sa varilo. Všade, kde sa smažia tieto šišky, rozvoniava aníz, ktorý je súčasťou cesta i sirupu. U nás na donáške a aj pri street foodových akciách patria k najpredávanejším jedlám. Sem-tam niekto poznamená, že z toho ale určite priberie. A nemýli sa, garantujeme vám, že ak ich budete konzumovať každý deň, celkom iste priberiete.