Morčatá sú v Peru vyhľadávanou pochúťkou. Ako je to v skutočnosti s touto klasickou peruánskou špecialitou?
Možno ste ako deti chovali doma ako domáceho maznáčika morčiatko. Alebo ešte stále chováte. Milé, chlpaté, upískané. Žerie nonstop. A keď nežerie, tak žerie. Bekerova sestra vždy zareže nejaké morčatá na Vianoce. Áno, morčatá. K typickým vianočným jedlám v Peru patrí morka, nie je to však jediné sviatočné jedlo. K sviatočným jedlám rozhodne patrí aj morčacie mäso.
Odkedy sa morčatá jedia?
Väčšina druhov mäsa, ktoré sa v súčasnosti konzumujú v Peru priniesli do Ameriky Európania. Dokonca aj morky, ktoré sú pôvodným americkým druhom, pochádzajú zo severnej Ameriky. Pred príchodom Európanov sa v dnešnom Peru konzumovali najmä ryby, mäso z alpaky a morčiatka. Morča je hlodavec a je pôvodným druhom z juhoamerických Ánd. Jeho divoký predok už dávno vyhynul, existujú len šľachtené druhy. Druhy šľachtené na mäso.
Morčací… Z čoho to je?
V slovenčine je prídavné meno od morčiatka morčí alebo morčací. To isté však platí pri prídavnom slove od slova morka. Môžete si overiť v slovníku slovenského jazyka. Tak keď máme na jedálnom lístku morčacie stehno, môžete si byť istí, že nejde o morčiatko, ale o morku. Zákon o veterinárnej starostlivosti č. 39/2007 Z. z., totiž definuje morčatá ako spoločenské zvieratá a nie je možné ich chovať a porážať na mäso. Teda na Slovensku. V Peru sa stále jedia.
Morčatá boli domestikované zhruba okolo roku 5000 pred naším letopočtom. Odvtedy žijú s človekom priamo v domácnosti. Až v moderných časoch sa začali chovať, podobne ako iné hospodárske zvieratá, vo veľkochovoch. Beker si ešte pamätá, ako chovali morčiatka priamo v kuchyni, motali sa po dlážke, najmä okolo kamennej pece, pod ktorou sa zvykli vyhrievať. Všetok rastlinný odpad sa jednoducho hádzal na zem, kde ho morčiatka okamžite požuli, takže sa nič zo šupiek nevyhadzovalo. A morčatá mali vždy čo žrať. Lebo hladné morča je zúfalé morča. Bude pišťať, kým nedostane aspoň trávu. Môžu dorastať až do 3 kíl. V Peru na vidieku má dodnes málokto elektrinu, teda chladničky neprichádzajú do úvahy. Ak potrebujete pripraviť morča, zohnete sa na zem a máte večeru. Morča sa najčastejšie smaží alebo pečie v celku, prípadne sa vkladá do jamy s rozhorúčenými kameňmi, známej ako pacha manca. Morča chutí skvele. Je aj mimoriadne zdravé, neobsahuje prakticky žiaden tuk a obsahuje dobrý cholesterol, minerály a vitamíny. Jeho chuť sa nepodobá na nič, čo chováme my tu. Teda okrem morčiat. Ale, keďže nechceme mať opletačky so zákonom, za morčaťom musíme vycestovať do Ánd. Alebo aspoň vyskúšať recepty inšpirované receptami na morča. V Lime totiž nie je veľmi obľúbené. Lima je veľkomesto a ako v každom veľkomeste, žije tam veľa potkanov. A morča pripomína potkana. Takže v Lime skôr nájdete kurča na spôsob morčaťa. Ale chuť je úplne iná.
Vyobliekané morčatá
Na poľnohospodárskych veľtrhoch sa uskutočňujú rôzne súťaže o najkrajšieho, najťažšieho a neviem akého morčiaka. Sú vyobliekaní, vyčesaní a tie najkrajšie exempláre dostanú toľko metálov, že by im závidel nejeden generál. Víťazi týchto súťaži nekončia na pekáči, ale používajú sa na chov. Takisto na svadbách zvyknú darovať krásne vyobliekané morčiatka mladomanželom. Tieto morčiatka sú párom, ktorý založí chov v novej domácnosti, takisto sa nejedia. Až ich potomstvo.
My a morčatá
A ako je to u nás doma? No, keď sme s Bekerom začali spolu chodiť, tak bolo dosť drsné ísť na Agrokomplex. Pri každom morčati slintal, že musí byť úžasne chutné. Odvtedy však pretieklo veľa vody a pri poslednom telefonáte so sestrou, kde si blahoželali k Vianociam a vymieňali vianočné recepty, vyhlásil, že si už takmer ani nevie predstaviť, že by jedol morča. No, zvyk je železná košeľa, a ak sa niekedy vrátime do Peru, ktohovie… Možno dáme aj to morča.