Kačacina v peruánskej kuchyni

Rate this post

Kačacina je pre nás už tradičným jesenným jedlom. Vedeli ste ale, že kačacina bola jedným z pôvodných druhov mäsa, ktoré konzumovali v Peru už pred príchodom Európanov? Preto je dodnes neodmysliteľnou súčasťou peruánskej kuchyne.

V Peru sa od nepamäti konzumovala najmä rybacina, či už pochádzajúca z oceánu, z riek a potokov alebo priamo z Amazonky. Pôvodní obyvatelia tejto oblasti sa ešte živili najmä mäsom z morských prasiatok, alpák a kačacím mäsom. Divé druhy kačíc sú rozšírené takmer po celom svete, v Amerike to je takzvaná kačka pižmová, po španielsky pato criollo.

Pato criollo, domestikovaný pôvodný druh kačky v oblasti Ánd
Pato criollo

Podľa archeologických nálezov sa predpokladá, že kačky domestikovali Močikovia, našli sa aj ich znázornenia v podobe nádob (tzv. huacos) v hrobkách vládcov národa Moche. Uctievali ich ako božstvá a znázorňovali ich v sčasti ľudskej podobe.

Kačka na nádobe, kultúra Moche, Perú
Huaco s podobou kačky, kultúra Moche

Ríša Močikov sa nachádzala severne od Limy, v časti Peru nazývanej Malý Sever (Norte Chico) a práve severná časť Peru je známa svojimi kačacími špecialitami. Z tejto oblasti pochádza aj Beker. V jeho rodine sa kačky chovali odjakživa, mali vymedzené svoje miesto v záhrade, kde mali vyhĺbené jazierko. Kŕmili ich bylinami a kukuricou. Kačky sa zabíjali a pripravovali pri nejakej sviatočnej príležitosti, alebo keď prišla návšteva, ktorú si bolo treba uctiť jedlom z mäsa. Kačka je veľmi vhodná aj na chov na predaj, pretože má veľa mláďat a hoci zožerie obrovské množstvo potravy, čo trochu predražuje je chov, rýchlo rastie. Takže si veľa ľudí na vidieku privyrába chovom kačíc. Beker vždy zvykol obiehať okolité dediny na svojom mototaxi, dom za domom vždy, keď potrebovali servírovať veľa kačaciny v reštaurácii. Kačacie mäso sa dá kúpiť iba v piatok na trhu alebo obchádzať všetkých miestnych chovateľov, aby si kuchár zabezpečil dosť zásob na nejakú akciu. Ale zas je to mäso, ktorému by sme v súčasnom svete dali nálepku bio, teda kačka, ktorá sa za svoj život živila iba bylinami, kukuricou a kamienkami.

Zatiaľ, čo u nás sa kačka prevažne pečie, v Peru sa väčšinou dusí. Existuje množstvo receptov a všetky sú veľmi chutné a mäsko je vďaka spôsobu prípravy šťavnaté. K najznámejším peruánskym jedlám z kačky patrí:

Arroz con pato

Klasický recept, kde sa kačacina dusí spolu s bylinkami, najmä s koriandrom a potom sa v šťave z dusenej kačaciny ešte dovarí ryža. Určite treba ochutnať.

Arroz con pato - dusená kačacina na bylinkách s ryžou dochutenou so šťavou z dusenej kačky.
Arroz con pato

Ceviche de pato

Ceviche, ako vieme, je jedlo zo surovej ryby. V tomto prípade ide o dusenú kačacinu s prísadami, ktoré idú do ceviche: ají amarillo (žlté čili), koriander, cibuľa a limetková šťava. K hotovému ceviche sa servíruje krémová fazuľa a ryža. Veľmi podobnými jedlami sú aj seco de pato a frejolada de pato, len kačacina sa dusí v prípade seco de pato s koriandrom a pri frejolade len s fazuľou a s ají panca. Servírovanie je rovnaké, s ryžou a s fazuľou.

Ceviche de pato je klasický recept na kačacinu zo severného Peru.
Ceviche de pato

Okrem dusenej kačky sa môžeme v Peru stretnúť aj s polievkami z kačacieho mäsa a vnútorností, napríklad aguadito de pato, sustancia de pato a iné.