Peruánsky street food je sám osebe dôvodom na cestu do Peru. V uliciach natrafíte na fantastické dobroty, ktoré nechutia nikde tak, ako na ulici. Mnohé peruánske pouličné špeciality si môžete dať aj v reštauráciách, ale len od pouličných predavačov to bude to pravé orechové. Dôvodom je predovšetkým úzka špecializácia pouličných predavačov jedla na určitý druh jedla, čerstvosť a možnosť okamžite jedlo zjesť.
Ktoré sú najlepšie peruánske pouličné špeciality?
1. Anticuchos
Marinované špízy z hovädzieho srdca sú asi najemblematickejším peruánskym pouličným jedlom. Síce existujú špízy z kuraciny či iného druhu mäsa, tie pravé nefalšované anticuchos sú z hovädzieho srdca. Mäso sa marinuje a prudko osmahne na grile. Podáva sa zo zemiakmi a s čili omáčkou. Nájdete podľa fantastickej vône.
2. Picarones
Lepšie ako donuty alebo akékoľvek iné šišky. Vysmážané pampúchy v tvare donutov z tekvicovo-batatového cesta preliate domácim cukrovým sirupom. Prevoňané anýzom, najlepšie sú čerstvo usmažené, ešte horúce.
3. Papa rellena
Pod plneným zemiakom si našinec predstaví skôr viedenské vianočné trhy. Omyl. Smažená zemiaková kroketa plnená mäsovou zmesou, vajíčkom a olivou. Poliata čili omáčkou. Budete chcieť zas a znova.
4. Mazamorras
Mazamorra je dezert podobný našim kašiam alebo pudingom. Asi najtypickejšou je arroz con leche con mazamorra morada – ryža v mlieku s pudingom z fialovej kukurice.
5. Ceviche
Ceviche zoženiete v Peru hocikde na ulici, namiešajú vám ho pred očami z čerstvých surovín a vy máte zvládnuté najtypickejšie peruánske jedlo. Surová ryba marinovaná v limetkovej šťave s čili, koriandrom a červenou cibuľou. Servíruje sa s vareným sladkým zemiakom, kukuricou a canchou, peruánskymi pukancami.
6. Chanfainita
Kto sa nebojí vnútorností, musí ochutnať chanfainitu, fantastické jedlo z dusených hovädzích vnútorností, trochu pripomína náš guláš. Zasýti i zahreje, určite nebudete ľutovať. Nikdy ju nedostanete v reštauráciách v takej kvalite ako od pouličných predavačov, ktorí sa na ňu špecializujú. Varí sa totiž veľmi dlho, voda sa niekoľkokrát zlieva, a v bežných reštauráciách ju často pripravia vo veľkom množstve a zmrazia.
7. Chicha morada a emoliente
V Peru nájdete kukuricu všetkých možných farieb. Z tej fialovej sa varí nealkoholický nápoj, ktorý sa pije takmer ku všetkému. Osviežejúci nealko drink, ktorý trošku pripomína náš punč.
V zime padne dobre skôr horúci nápoj a v peruánskych horách zvykne poriadne prituhnúť. Emoliente je nápoj z bylín a ovocia, ktorý si môžete dať kdekoľvek, dobre padne skoro ráno a v zime.
8. Tamales
Tamales sú veľmi obľúbeným jedlom v celej Latinskej Amerike, vznikli pôvodne v strednej Amerike. Je to zmes varenej pomletej dochutenej kukurice, ktorá sa plní rôznymi mäsovými plnkami. Celé sa to zabalí do banánového listu a dusí. Podáva sa najmä na raňajky s kávou a s čerstvým chlebom.
9. Caldo de gallina
Silná domáca slepačia polievka s celým vareným vajíčkom a s jarnou cibuľkou, pokvapkaná citrónovou šťavou s canchou namiesto krutónov. K tomu nie je čo dodať.
10. Sendviče
Kúpiť si vozík na predaj pouličného jedla je najjednoduchší spôsob ako si zarábať na živobytie. A jedným z najjednoduchších jedál je sendvič. Takto vznikli peruánske sendviče, jednoduché, rýchle jedlo, ktoré zvládne i laik. Mali taký úspech, že mnohým pouličným predavačom zarobili (po rokoch) na vlastný podnik, ktorý sa v Peru nazýva sanguchería a kúpite tam výhradne sendviče. Bývajú s domácim chlebom plnené mäsom od výmyslu sveta: hovädzie, kuracie, morčacie, rybacina, smažené, varené, pečené… A nezabudnite na úžasné peruánske čili omáčky, ktoré sú pikantné tak akurát a dotvoria každé peruánske jedlo do jedného neskutočne lahodného celku.
Ak ste práve dostali chuť ochutnať peruánsky street food, ale nemôžte teraz hneď zbaliť ponožky, tričko a zubnú kefku a sadnúť do lietadla, môžete vyskúšať peruánsky street food v našom pojazdnom stánku.