Čože to v Peru oslavujú každú tretiu októbrovú nedeľu? No predsa deň venovaný kráľovi peruánskeho street foodu – anticuchos. Po prvýkrát v histórii môžete na Slovensku oslavovať tento deň tak, ako sa patrí – porciou týchto fantastických peruánskych špízov priamo na ulici.
Anticuchos
Anticuchos sú marinované mäsové špízy, pokladajú sa za najtypickejšie jedlo peruánskeho street foodu. A to tradičného! Pretože street food patrí v Peru neodmysliteľne k tradičnej kuchyni.
Najtypickejší predstaviteľ anticuchos, a aj najobľúbenejší, sú anticuchos de corazón. Hovädzie srdce sa poriadne očistí od žiliek, šliach a tuku, nakrája sa na plátky a deň – dva sa marinuje v marináde z ají panca a z korenín. Špízy sa potom prudko opečú na grile a okamžite sa podávajú. Nikdy nechutia tak, ako čerstvo z grilu, preto ich treba vyskúšať priamo na ulici.
Anticuchos sa servírujú spolu s opečenými zemiakmi a s čili omáčkou, ktorá musí byť, ako inak, domáca, z vynikajúcich peruánskych čili paprík.
Anticuchos môžu byť z rozličných druhov mäsa, ale na prvom mieste je jednoznačne hovädzie srdce. Okrem neho sú bežné aj kuracie či rybacie anticuchos. Pôvodne sa vraj toto jedlo pripravovalo z lamieho mäsa, až po príchode Španielov sa začalo pripravovať z iných druhov mäsa a napichovať na špajdle. Akokoľvek to bolo, vzniklo nielen obyčajné jedlo, ale celý gastronomický fenomén a Peruánci by bez svojich špízikov nemohli existovať.
Tento rok je to vôbec po prvýkrát, čo niekto ponúkol anticuchos na Slovensku ako street food a nielen to, ale dokonca aj priamo v Deň anticuchos. Tento víkend môžete prísť ochutnať anticuchos a iné peruánske streetfoodové dobroty na Jesennom pikniku v Petržalke, ktorý sa uskutoční na Tyršovom nábreží 20. a 21. októbra od 10.00 do 22.00 h.
Už sa na vás s tímom Sabor Peruano tešíme v našom stánku.
¡Feliz Día del Anticucho!