Tamales patria k najstarším jedlám, ktoré sa už po tisícročia pripravujú na americkom kontinente. A za celé tisícročia nestratili na obľube, práve naopak.
Varenie jedla v listoch, či už kukuričných alebo banánových, je zdokladované archeologickými nálezmi už v období približne medzi 8000 až 5000 pred n. l. v oblasti Strednej Ameriky. Pôvodne šlo o jedlo zabalené v kukuričných listoch. Keďže je príprava takéhoto jedla náročnejšia, konzumovali sa najmä pri slávnostných príležitostiach. Bežne tvorili súčasť stravy len u vyššej vrstvy, panovníkov a kňazov.
Názov jedla
Tamal je len najbežnejší názov pre jedlo zabalené v rastlinných listoch, v jednotlivých oblastiach Ameriky sa používajú aj iné názvy. Pochádza z jazyka nahuatl, ktorým sa hovorilo v ríši Aztékov na území dnešného Mexika. V Mexiku sú mimoriadne obľúbené a ak chcete ochutnať pravú mexickú kuchyňu, tamales rozhodne musíte vyskúšať. V Peru sa používa takisto názov tamales, no existuje ešte aj výraz humita, ktorý sa používa na tamal z čerstvej kukurice, väčšinou so sladkou plnkou.
Tamales v Peru
V Peru sa pripravovali humitas už pred príchodom Európanov, boli to buď slané alebo sladké jedlá zabalené v kukuričných listoch. Plnka bola z kukuričnej masy, mohli byť na slano alebo na sladko. Predpokladá sa, že zvyk baliť do banánových listov priniesli do Peru čierni otroci, ktorí prišli spolu s Európanmi. Tamales sa plnia zmesou z pomletej kukurice, ochutenou čili (ají panca alebo ají amarillo) a dovnútra sa vkladajú kúsky mäsa. Celé sa to potom udusí v pare, prípadne sa môžu aj vložiť do jamy so žeravými kameňmi a s všelijakými ďalšími dobrotami, najmä zemiakmi, mäsom a bylinkami. Tomuto spôsobu prípravy jedla sa hovorí v Peru pachamanca.
Kedy a kde sa jedia tamales?
Pôvodne tamales predávali pouliční predavači nazývaní tamaleros. Chodili so svojím oslíkom, na ktorom mali naložené koše naplnené tamales. Bolo ich vídať vždy ráno, tamales sú dodnes obľúbeným raňajkovým jedlom. Dnes už tamaleros nezvyknú chodiť s oslíkmi, ale stále sa ešte môžete v Peru stretnúť s tamaleros, ktorí majú svoj kôš zavesený na chrbte šnúrou, ktorá im obopína čelo. Keď hladní stretnete ráno takéhoto predavača, určite neodoláte. Takisto sa zvyknú predávať pri vchodoch na trhoviská. Tamales sa na raňajky jedia s domácim pečivom a s kávou. Okrem toho sú obľúbeným jedlom vo vianočnom období a v niektorých oblastiach nesmú chýbať na štedrovečernom stole.
A čo naše tamales?
U nás, v Sabor Peruano pripravujeme tamales podľa tradičného rodinného receptu. Jedna zo sesterníc dokonca použila tento recept vo svojom podnikaní. Začala so 100 kusmi denne, v súčasnosti predáva okolo 1500 tamales každý deň, okrem vianočného obdobia, kedy sa predá okolo 3000-4500 týchto dobrôt denne.