Zlato bolo od objavenia Ameriky vecou, o ktorej snívali všetci Európania cestou do Nového sveta. Zlato pritom nemalo pre obyvateľov amerického kontinentu ten istý význam ako pre Európanov, ktorí v ňom videli zdroj bohatstva. Zlato je pre pôvodných Američanov symbolom slnka a používalo sa na dekoráciu chrámov a samotných panovníkov, ktorí vďaka nemu žiarili rovnako ako ich slnečné božstvo.
Dnes môžeme obdivovať už len malý zlomok nádherných diel predkolumbovských zlatníkov v múzeách, väčšina týchto nádherných umeleckých diel sa roztavila a veľmi pravdepodobne nosíte aspoň malý kúsok zlata Inkov vo svojich svadobných obrúčkach či náušniciach.
Zlato Ameriky však nie je len kov. Po návšteve akejkoľvek peruánskej reštaurácie vás ohúri zlato amerických plodín priamo na tanieri. Niektoré peruánske jedlá žiaria zlatom rovnako ako ohromné koruny Inkov (Inka je titul panovníka ríše, ktorú oni sami nazývali Tahuantinsuyo).
Ají amarillo
Peruánska žltá čili paprička je skutočným pokladom. Má prekrásnu oranžovo-žltú farbu a fantastickú chuť, ktorá nie je príliš pikantná, dodáva však jedlám vynikajúcu ničím nenapodobiteľnú arómu. Nájdeme ho vo väčšine typických jedál, napríklad aj v ceviche, ktoré je peruánskym národným jedlom. Niektoré jedlá sú vďaka ají amarillo žiarivo žlté.
Ají de gallina
Jedlo, ktoré by sme mohli s obrovskou dávkou fantácie prirovnať ku kurčaťu na paprike. Obsahuje vlastne tie isté prísady, len chuť je neporovnateľná. Jemnučká kuracinka v lahodnej omáčke s ají amarillo ozdobená uvareným vajíčkom a čiernymi olivami. Zlatistá delikatesa.
Locro
Starobylý recept, ktorý pochádza z dávnych čias, kedy o Inkoch v Andách ešte nikto ani len nepočul. Prekrásnu zlatú farbu dodáva tomuto jedlu tekvica a, samozrejme, ají amarillo.
Huancaína
Zlatistá omáčka pochádzajúca z mesta Huancayo, najčastejšie sa servíruje spolu so zemiakmi, jedlo sa nazýva Papa a la Huancaína. Tiež jedno z neodmysliteľných jedál peruánskej kuchyne.
Salsa de ají amarillo
Jemne pikantná omáčka zo žltého čili, hodí sa k peruánskemu marinovanému kurčaťu pečenému v peci na drevo (Pollo a la brasa), k rozličným chicharrones (vyprážané mäso) a, ako inak, k hranolkám.
Causa
Ďalšie slniečko medzi peruánskymi jedlami. Lahodná zemiaková zmes zmiešaná s pastou zo žltého čili prekladaná s avokádom a s mäsom (najčastejšie kuracím, ale dnes sa už plní čímkoľvek). Fantastické peruánske predjedlo.
Ají amarillo sa ukrýva aj v mnohých jedlách, ktoré si nezachovávajú jeho prekrásnu žltú farbu, zvykne sa pridávať do lomo saltado, ceviche de pato by bez neho nemalo svoju výnimočnú chuť. K ďalším jedlám, ktoré by sa bez ají amarillo nezaobišli patrí aj picante de cuy (smažené morské prasiatko v čili omáčke).