Nájsť jedno jediné jedlo, ktoré by reprezentovalo nejakú krajinu, nie je vždy ľahké, najmä pri krajinách s takou bohatou gastronómiou, akú má Peru. Ak si však prejdeme typické peruánske jedlá pre rôzne príležitosti, tak získame celkom dobrú predstavu o tom, ako sa ľudia v tejto krajine stravujú. Niektoré typické jedlá majú v Peru aj svoje vlastné sviatky: Día del cuy (Deň morčiat), Día del ceviche, Día del pavo, Día del pollo a la brasa ap. Predstavíme vám preto tie najtypickejšie peruánske jedlá na rozličné príležitosti.
Národné jedlo
Ze peruánske národné jedlo sa vo svete všeobecne považuje ceviche. Neznamená to však, že by Peruánci jedli iba ceviche, je to však jedlo, ktoré reprezentuje Peru na mape svetovej gastronómie.
Raňajky
Na raňajky jedia Peruánci najmä chlieb. Na rozdiel od nás, je veľmi málo typické si natierať na chlieb pomazánky, skôr jedia chlieb vo forme sendvičov: so sladkým zemiakom, s avokádom, s rybou, s chicharrón (pražený bravčový bôčik), ryba s jukou, s krvavničkou ap. Okrem toho majú radi na raňajky aj polievky, najmä slepačiu, rybaciu alebo z vnútorností (patasca), shambar (podobná našej hŕstkovej, ale s bravčovým mäsom). Veľmi obľúbené sú tamales, kukuričné cesto plnené mäsom, celé sa to zabalí do banánového listu a uvarí v pare.
Polievky sa konzumujú predovšetkým v zime na zahriatie. K raňajkám zvyknú piť čerstvé ovocné šťavy, ktoré kúpite na každom miestnom trhu.
Obed
Bežný obed sa skladá z prvého a druhého jedla. Dezerty sa jedia k obedu veľmi zriedka. Prvým jedlom môže byť polievka alebo predjedlo. Typickým predjedlom býva salpicón de pollo, causa, papa a la huancaína, ocopa ap. Hlavné jedlo v pondelok je vždy šošovica, môže byť samotná s ryžou (Peruánci jedia ryžu takmer ku všetkému) alebo s vyprážanou rybou, prípadne s volským okom. Cez ostatné dni môže byť hlavným jedlom rybacina (rybacia reštaurácia sa volá cevichería), kurča (pollería) alebo nejaké dusené jedlo (restaurante de comida criolla).
K obedu vždy dobre padne chicha morada, lahodný nápoj z fialovej kukurice a Inca Kola, peruánsky národný nápoj (ako u nás Kofola). Inca Kola je v Peru taká obľúbená, že Coca Cola v Peru prepadla na plnej čiare a nezostávalo jej nič iné, ako kúpiť Inca Kolu s celou výrobou, licenciou a receptúrou.
Olovrant
Konečne si prídu na svoje aj milovníci sladkostí. Peruánci si poobede pochutnávajú na rozličných tradičných dezertoch, na rôznych sladkých kašiach (mazamorra), koláčikoch (alfajores), ryži v mlieku, krémových dezertoch a iných dobrotách.
Večera
Peruánci večerajú zhruba medzi siedmou a deviatou večer. Typickou peruánskou večerou môže byť napríklad pollo a la brasa (kurča pečené na dreve), anticuchos (špízy) a kto varil doma, tak si dá calentado (prihreje, čo zostalo z obeda).
Národný drink
Jednoznačne pisco sour. Jeho základom je najtypickejšia peruánska pálenka – pisco, vypálená z peruánskeho hrozna. Dnes sa už pije aj čisté, ale prísť do Peru a neochutnať pisco sour je ako ísť do Paríža a nevidieť Eiffelovku. Každý prípitok v Peru musí byť s pisco sour, dokonca aj o polnoci na Silvestra.
Vyprošťovák
V Latinskej Amerike si vedia dať tiež poriadne do nosa. Na zvládnutie následkov požitia alkoholu sú vždy poruke typické peruánske jedlá, akými sú ceviche, chilcano (rybací vývar s cibuľou, citrónom a koriandrom), aguadito de pollo (kuracia polievka so špenátom, koriandrom a ryžou), na vidieku caldo de gallina (slepačí vývar) a patasca.
Typické sviatočné jedlá
Na vidieku je to určite picante de cuy (vyprážané morské prasiatka), jahňacina (seco de cordero) a pollo a la brasa.
Svadba
Na severe je to ceviche de pato (ceviche z kačky), na vidieku všeobecne picante de cuy, v Lime to býva napríklad seco de res (dusené hovädzie), carapulcra, anticuchos, chancho a la caja china (prasiatko pečené v špeciálnom type grilu).
Vianoce
Na Vianoce sa najviac konzumuje chancho al horno (pečené prasiatko) alebo pavo relleno horneado (pečená plnená morka). V Peru nemajú vyslovene tradičné vianočné pečivo, ale za posledné roky sa veľmi udomácnilo talianske Panettone (v Peru Paneton), ktoré jedia najradšej s mliekom s čokoládou (chocolatada).
Zima vs. leto
Zloženie stravy sa príliš nelíši počas roka, sú však typické peruánske jedlá, ktoré sa viac jedia v lete alebo v zime. V lete sú viac obľúbené studené jedlá, najmä ceviche a v lete teplé, najmä polievky (napr. caldo de gallina).