Súčasná latinskoamerická kuchyňa je mixom rôznych svetových kuchýň, pričom jej základom sú predkolumbovské kuchyne. V Latinskej Amerike nájdeme silný vplyv španielskej, africkej, európskej i ázijskej kuchyne. Dodnes však existujú jedlá, ktoré sa varili dávno pred príchodom Európanov. K takýmto jedlám, s ktorými sa na území dnešného Peru mohli stretnúť už prví španielski dobyvatelia, patrí jednoznačne locro.
Prísady
Locro obsahuje prísady, ktoré sú typicky americké. Jeho základom je tekvica s oranžovou dužinou, zemiaky a kukurica, ktoré sú pôvodnými americkými plodinami. Tekvica sa takmer rozvarí, čo dodá jedlu úžasný krémový základ, na zjemnenie sa nakoniec pridá trocha mlieka a bieleho syra. Locro vďačí za žltú farbu nielen tekvici, ale aj žltým čili paprikám (ají amarillo). Jedlo však nie je vôbec štipľavé, zachováva si však jemnú chuť týchto papričiek.
Locro má jemnú chuť, ktorú podčiarkuje bylinka huacatay. Táto bylina rastie v Peru, u nás však nie je problém s jej pestovaním, preto sa zásobujeme bylinou huacatay sami, darí sa jej rovnako dobre v záhradke ako aj na balkóne. Mnohým ľuďom jeho listy pripomínajú marihuanu, v skutočnosti patrí do čeľade astrovité a je príbuzná chryzantémam alebo púpave.
Locro je nielen starobylé jedlo, je aj veľmi chutné, svojím spôsobom je to prívarok, ale s naším tekvicovým prívarkom nemá vôbec nič spoločné. A ak ste zvedaví, ako sa stravovali starobylé juhoamerické kultúry, stačí ho ochutnať. Zvykne sa podávať s ryžou a s volským okom.