Každá dobrá gastroprevádzka stojí a padá na kuchyni a na organizácii. Za sporákom u nás nájdete Bekera, fantastického peruánskeho kuchára, ktorý prišiel na Slovensko zo severnej časti Peru. Oblasť, z ktorej Beker pochádza, sa pokladá za jednu z oblastí s najlepšou gastronómiou v krajine, pričom je peruánska kuchyňa v súčasnosti pokladaná za jednu z najlepších svetových kuchýň vôbec.
V Bekerovej rodine je niekoľko vynikajúcich kuchárov, čo je pochopiteľné, veď jeho mama a babička a strýko boli vychýrení kuchári, ktorých si volali ľudia zo širokého okolia, aby im navarili na rozličné fiesty. Deti tak prichádzali od malička do styku len s tým najlepším tradičným jedlom. A to aj napriek tomu, že boli veľmi chudobní. Práve nedostatok ich naučil vyčarovať chutné jedlo aj z mála. Rodina sa zároveň venuje aj poľnohospodárstvu, čo je pre kuchára obrovská výhoda, pretože dokonale pozná suroviny, z ktorých varí. Cesta ku kuchárskemu remeslu však nebola pre Bekera a jeho brata, ktorý je tiež šéfkuchár, jednoduchá. Štúdium je v Peru drahé, preto po strednej škole šli v šľapajach svojich predkov a pracovali na poli. Vedeli však, že ich miesto je za sporákom, preto využili možnosť získania štipendia pre študentov s vynikajúcim prospechom, ktoré im sprostredkoval jeden charitatívny mníšsky rád z Tirolska, ktorý pôsobí práve v oblasti, z ktorej pochádzajú. Vďaka nim mohli vyštudovať haute cuisine na prestížnej škole Columbia v Lime. Beker však napriek svojmu vzdelaniu zostal verný tradičnej kuchyni a najradšej varí tradičné peruánske jedlá. Špecializuje sa najmä na vynikajúce polievky, dusené jedlá, ryby a, samozrejme, ceviche – národné peruánske jedlo, ktoré pozostáva zo surovej ryby a marinády.
Beker pracoval v Peru vo viacerých vynikajúcich reštauráciách, nakoniec si s bratom otvorili vlastnú reštauráciu, ktorá mala veľký úspech. Keď však raz čítal inzerát, že v jednej, preňho prakticky neznámej krajine v Európe, hľadajú kuchára, povedal si, že by to bola príležitosť spoznať svet a prispieť k tomu, aby svet spoznal peruánsku kuchyňu. Zúčastnil sa preto konkurzu, kde ho vybrali spomedzi viac ako 20 uchádzačov a získal tak možnosť prísť do Bratislavy ako kuchár reštaurácie Casa Inka. Po niekoľkých rokoch v Bratislave sa rozhodol osamostatniť a založiť malý rodinný podnik, v ktorom by sa mohol viac venovať jedlám, ktoré sú mu blízke.
Začali sme s malou kuchyňou vhodnou na donášku, ku ktorej čoskoro pribudol nový člen nášho tímu, gastropríves, s ktorým sme sa zúčastňovali street foodových akcií s tradičnými peruánskymi streetfoodovými delikatesami, akými sú anticuchos de corazón, picarones, papa rellena, chicha morada a iné peruánske pouličné špeciality.
O všetko, čo priamo nesúvisí s kuchyňou, sa stará jeho manželka Zuzana.
Začiatkom leta 2019 sme sa rozhodli zmeniť miesto pôsobenia kamennej prevádzky a presídlili sme do nádhernej stredoslovenskej dedinky Tužina v Prievidzskom okrese. Prenajali sme tu Starý Mlyn, s našou prvou ozajstnou reštauráciou, v ktorej sme pôsobili do júla 2021.
V júli 2021 sme sa presídlili už do vlastných priestorov, do susednej dedinky Malinová, kde sme kúpili bývalý Penzión pod Lipami a naša nová reštaurácia nesie meno Doña Reina po Bekerovej mamine.
V júni 2024 otvárame naše nové peruánske bistro v Žiline. Bude sa volať QUIPU, názov, ktorý odkazuje na jediný známy spôsob záznamu informácií v predkolumbovských kultúrach južnej Ameriky.
Napísali o nás:
Výber gastrostánkov, ktoré si netreba nechať ujsť na Pohode 2019 od portálu Fičí